Flera sjukhus i Sverige har avtal med företaget i Sydney. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Halland

Röntgenbilder skickas jorden runt

Sjukhusen i Halmstad och Varberg tar hjälp av röntgenläkare i Australien för att spara in på bemanningen på nätter. Det blir billigare att granska röntgenbilder på andra sidan jordklotet än att ha lokala läkare på plats.

– När det är jourtid efter tio på kvällen kopplar man över till Sydney. Röntgenundersökningar som gjorts här skickas dit för granskning, säger Lars Gunnarsson som är verksamhetschef för röntgen i Halmstad.

– Svaren kommer tillbaka på samma sätt som det skulle ha gjorts här på plats.

– Erfarenheterna är hittills bara positiva, säger Lars Gunnarsson.

När läkarna i Sydney tar emot bilderna är det dagtid i Australien. Det innebär att de har vanlig dagtidslön vilket är fördelaktigt för landstinget i Halland. Då räcker det att bemanna röntgen med sköterskor och ha en läkare i bakjour hemma på nätterna.

Kliniken i Australien drivs av ett företag som har svenska läkare anställda och flera sjukhus i Sverige har avtal med företaget. I Varberg sköts jouren så alla vardagsnätter och i Halmstad har man börjat med en natt i veckan.

– Tanken är att vi ska bygga ut det här till flera nätter i veckan, säger Lars Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".