HALLAND

Fortfarande bostadsbrist i länet

Det är fortfarande stor brist på bostäder i Halland. Störst brist är det i fyra av länets kommuner. Det visar bostadsmarknadsenkäten för 2009 som länsstyrelsen har gjort.

Det är i Laholm, Halmstad, Varberg och Kungsbacka som man uppgett att det totalt sett är brist på bostäder i hela kommunen.

I Kungsbacka räknar man till och med med att bostadsbristen ska förvärras i år och nästa år.

Störst är bristen på mindre hyreslägenheter, men i Varberg och Kungsbacka uppger man att det i princip är brist på alla sorters bostäder.

När det gäller just norra Halland så påpekar länsstyrelsen att bristen på bostäder innebär en begränsning för möjlig inflyttning och fortsatt folkökning i de kommunerna.

När det gäller hela länet så var det vid årsskiftet bara 20 av 20 000 lägenheter i de kommunala bostadsbolagen som var lediga och ett fåtal hos de privata. Alldeles för få för att det ska gå att ha en rörlig arbetsmarknad i länet, enligt länsstyrelsen. Det har byggts en hel del de senaste fem åren, men det har alltså inte räckt för att täcka behoven. Inte minst för att alla Halland är ett inflyttningslän.

Bristen leder också till att det är svårt för framförallt ungdomar, ensamstående med barn och större barnfamiljer att få bostäder. Det är också besvärligt för hushåll som inte har så mycket pengar.

Om man ska hitta en bostad just nu så verkar läget vara bäst i Falkenberg. Det är den enda kommunen som uppger att man inte har brist på bostäder någonstans inte ens i centralorten.

I Hylte uppger man brist i just bara centralorten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".