Högskolan i Halmstad. Foto: Ida Lövstål.
Halmstad

Stort intresse för högskolan

Antalet ansökningar till kurser och utbildningar på Högskolan i Halmstad har ökat i år. Både när det gäller till utbildningarna som startar i höst och till sommarkurserna.

Idag under sista ansökningsdagen till höstens utbildningar hade nästan 1000 fler ansökningar kommit in om man jämför med förra året. Men det är inget som förvånar Brita Lundh, chef för studerandeavdelningen på högskolan.

– Vi har ju sett hela våren ett ökat tryck på frågor om våra utbildningar och vi ser ju med den konjunkturen som är att det finns en stor efterfrågan.

Högskolan har fått ett antal ytterligare platser, kommer platserna att räcka?

– Det är som alltid, de utbildningar som är mest populära kommer att ha många sökande men vi hoppas naturligtvis att så många som möjligt ska kunna komma in, säger Brita Lundh. 

Förutom de vanliga kurserna på höst- och vårterminen finns det ett 25 korta sommarkurser, där studier kan kombineras med sommarvistelse i Halmstad eller skötas på distans via internet. Många har gått sedan lång tid tillbaka och är populära. 

– Vi har flera kurser som vi har väldigt många sökande till. En av dem är naturligtvis Jöken, Juridisk översiktskurs, bland annat.

Halmstadgruppen och svensk surrealism är ganska speciell och har inte så många sökande.

Varför har man sådana kurser som är lite udda?

– Vi försöker ha ett utbud som vänder sig både till dem som är intresserade av ett specialområde men också till våra egna studenter som kanske har missat någon kurs som de vill ta igen.  

Men för många studenter handlar det inte bara om att ta igen en kurs, det handlar om att försörja sig när det är ont om sommarjobb.

– Man vet ju inte hur det blir med jobb just nu så då tänkte jag att jag lika gärna kan läsa över sommaren med. Så att man har någon sorts säkerhet, säger Martin Haglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".