HALLAND

Populärt med semester i Halland

Bokningarna av halländska campingplatserna och uthyrningsstugor är klart större i år än förra året. En av anledningarna är en svag svensk krona. Och när bokningarna ökar vågar också campingägarna satsa.

Bakom ligger lågkonjunkturen, men också en svensk krona som tappat mot andra länder, vilket gör det dyrare att semestra utomlands.

– Ja, satsa på mer aktiviter på anläggningen. Det är viktigt att folk har att göra när de är på semester för då stannar de några dagar längre, säger Lennart Nilsson på Haverdal camping, en som satsat med att byta ut gamla minigolfbanan får att ge plats åt en äventyrsgolfbana.

Hur är årets bokning och förhandsförfrågningar till er?

– Det verkar som att vi ligger på en ökning på cirka 10 procent så här i början på året, säger han.

Rosie Magnusson arbetar med turistfrågor på Region Halland och hon bekräftar att bokningarna ligger 10-20 procent högre i år än i fjol. Dessutom är det fler som bokat tidigare, vilket är ett trendbrott.

De senaste åren har bokningarna gjorts allt senare, men inte i år alltså och Rosie Magnusson tror att många vill vara säkra på att få en plats på någon av de halländska campingplatserna.

Efterfrågan på stugor att hyra har också ökat, liksom tillgången, det vill säga fler vill hyra ut säger Wello Räni på Hallands Stugcentral.

Men så är det det här med vädret. Blir vi mindre känsliga för dåligt semesterväder om vi tycker att vi inte har råd att semestra på varmare breddgrader?

– Nej, vädret påverkar ju alltid. Men juli och semesetveckorna där är det ju fullt nästan oavsett väder. Det är mer augustiveckorna som är väderberoende, säger Lennart Nilsson på Haverdals camping.

När öppnar ni för säsongen?

– 24 april, vilket är lite för snart. Det är mycket man ska vara klar med innan, fortsätter han.