Vården hotas enligt facket.
Varberg

Fler helgpass försämrar vården

Vårdförbundet varnar för sämre arbetsmiljö och sämre vård om sparplanen för Sjukhuset i Varberg genomförs. Vården hotas om personalen ska jobba fler helger anser facket.


Mellan 15 och 20 miljoner kronor sparas in genom att personalen jobbar fler helger.

– Det innebär bland annat lägre kostnader för vikarier men det hotar även vården, säger Bosse Reftel som är sjuksköterska på sjukhuset och fackligt aktiv i vårdförbundet.

– Sparförslaget i sig innebär ju inte bara vi ska jobba fler helger. Förslaget innebär att det kommer att vara färre individer på jobbet som ska utföra samma mängd vård.

– Man vill ju hemskt gärna att arbetsgivaren på något sätt visar att det inte kommer att leda en försämrad arbetsmiljö och vårdkvalité. Vi ifrågasätter de starkt, säger Bosse Reftel.

Att personalen jobbar mindre under veckorna och fler helger innebär alltså försämringar tror vårdförbundet. Enligt Bosse Reftel är sjukhusledningens plan mer eller mindre kopierad från liknande besparingar i Göteborg och där har de också väckt protester.

Det handlar inte bara om schemaläggning. Ett annat bekymmer är personalens sociala situation. Det är stor skillnad på två helger av fem som man jobbar nu och varannan helg.

– Det blir sex fler helger. En helg är två arbetspass och det blir tolv fler helgdagar på ett år.

– För de som har småbarn är det tolv viktiga dagar, säger Bosse Reftel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".