Halland

Kulturskolorna i spartider

Befria barnen från lågkonjunkturen! Så propagerar Kulturskolorna i Halland inför befarade besparingskrav i vår.

För Kulturskolan i Falkenberg finns ett bud om att tillsammans med gymnasiets estetiska program spara 4 miljoner kronor. Just nu är det ovissheten som oroar rektor Anders Carlsson.

– Just nu är det som ett vakuum, vi är mitt i någonting. Vi har fått indikationer på vad som ska sparas och vi har funderat i olika banor och jag ska tillsammans med min personal sätta mig ner och titta vidare på detta, säger Anders Carlsson. 

Ett förslag finns om att Kulturskolan i Falkenberg lämnar sina lokaler i gamla badhuset och flyttar in i estiska programmets gymnasielokaler. Det skulle innebära sämre arbetstider för Kulturskolans lärare och elever, och ekonomiskt ge väldigt lite enligt Anders Carlsson.

I Kungsbacka väntar man på besked om spardirektiven som ska komma i maj. Inför det lyfter rektor Staffan Smith Kulturskolan som en tillgång för kommunen.

– Det finns mycket kompetens inom våra väggar som kan användas till alla andra möjliga håll. Att vara den extra medicinen på ålderdomshemmet, att vara glädje i shoppingcentret och att vara med och delta den konstnärliga utsmyckningen i kommunens lokaler, säger Staffan Smith.

I runda slängar går 12 000 barn per termin i någon form av Kulturskola i Halland.  

I Halmstad och Laholm är Kulturskolans ledning inte så bekymrade för att ska få säga nej till eleverna. I Halmstad satsar kommunen på Örjans Kulturcentrum, och i Laholm, där man flera gånger på 90-talet ville skära i den kommunala musikskolan, tänker politikerna idag helt annorlunda.

– En nyckelpunkt är att man politiskt både från högsta ledningsnivå och från tjänstemannanivå sätter barnen i fokus och att man utgår från barnens behov.

– Man har ganska tidigt sett att Kulturskolan når elever inom vissa arenor där den traditionella eller vanliga skolan inte når dem, säger Johan Gjert som är rektor på Kulturskolans i Laholm. 

– Vi har ett besparningskrav till kultur och fritid, vad man har sagt uttryckligen är att man inte ska röra några pengar ifrån kulturskolan, säger Johan Gjert.

I Varberg har man ännu inte fått några besked om besparningar men rektorn räknar med att det kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".