1 av 2
Anna Lindqvist
2 av 2
Brev från Primus Vicus.
Halmstad

De vägrar lämna Medeltidsbyn

Föreningen Primus Vicus tänker inte lämna Medeltidsbyn i Halmstad. Igår gick tidsfristen som Halmstad kommun genom sitt turist- och evenmangsbolag Halmstad & Co utfärdat ut.

Kommunen har fått ett brev från Primus Vicus där man hävdar äganderätt till byn.  

– Vi hävdar att Medeltidsbyn är våran enligt avtal som ingicks januari med Halmstad & Co och Anja Kreivi. Muntligt var det, men muntliga avtal gäller. Vi har också avstått en fordran på Halmstad & Co på 58 000 för att vi skulle få ta över byn. Vi såg det som vår betalning, säger Anna Lindqvist i föreningen Primus Vicus. 

Vd:n för Halmstad & Co, Anna Kreivi, har sagt att det inte finns något avtal, inte ens muntligt, om att Primus Vicus ska få vara kvar med sin Medeltidsby vid Nissan intill Örjans Vall till årets slut, det vill säga så länge som det tillfälliga bygglovet sträcker sig. 

Halmstad & Co har tvärtom krävt att föreningen senast igår skulle ha lämnat området.

Men Primus Vicus förlitar sig på egen juridisk expertis när man nu hävdar att man har äganderätt till egendomen. Och man tänker stanna kvar över sommaren tills man någon gång i höst kan flytta till en ny plats. 

– Vi har samråd med en advokat sedan nästan en månad tillbaka och det är han som har sagt hur vi ska författa det här.

Räknar ni med att Halmstad kommun backar och tittar på brevet innan de gör någonting eller tror ni att de kan vidta någon slags åtgärder ändå? 

– De kan klart vidta åtgärder, men det är rättsliga åtgärder och de välkomnar vi för vi anser oss ha rätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".