Halmstad

Mackar slarvar med mathygienen

Hälften av bensinmackarna i Halmstad klarade inte sin livsmedelshantering när miljö och hälsoskyddsinspektörerna gjorde kontroll.

Av 13 mackar var det bara en som blev helt utan anmärkning. Sex stycken fick underkänt och inte heller vid återbesöken hade alla fel rättats till.

– Vissa har en jättebra koll på sin livsmedelshantering. Andra kan bli mycket bättre, säger Eva Henningsson som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Halmstad.

– De flesta anmärkningar beror på hantering av livsmedel som inte är förpackad. Andra anmärkningar är rengöring och kontroll av temperatur i kylanläggningar och personalens hygien.

Helt utan anmärkning var det bara Preem på Vallås som klarade. Sex andra mackar hade bara mindre anmärkningar och sex blev underkända. När de fick återbesök hade tre fortfarande brister i sin dokumentation men vid det senaste återbesöket hade det rättats till. En av de underkända mackarna har också lagt ner och är därför avskriven.

Eva Henningsson tycker inte att det är orimliga krav som kommunen ställer.

– Det som krävs av en anläggning är att personalen ska ha rutiner för personlig hygien. Man ska ha rätt kläder, rena händer och att städa ordentlig. Det är inte orimligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".