Halmstad

Medeltidsbyn hotas av vräkning

Någon lösning på konflikten om medeltidsbyn i Halmstad tycks inte vara i sikte och en vräkning kommer nu allt närmare. Föreningen Primus Vicus anser sig ha äganderätten till byn och vill inte lämna ifrån sig nycklarna.

– Vi har bett om nycklarna två gånger. Nu har vi sagt att det blir handräckning för att kunna hantera frågan, säger Anja Kreivi som är VD på kommunala Halmstad & Company.

– Vi vill at de ska vräkas. De sitter ju där utan att kunna vara där

Medeltidsbyn byggdes upp till Halmstads 700-årsjubileum för två år sedan och har drivits av Primus Vicus på uppdrag av kommunen. Men nu vill kommunen inte lägga mer pengar på byn och vill inte heller ha den kvar på den attraktiva marken nära Nissan vid Örjans vall. Föreningen har sagt att man kan flytta byn efter sommaren, men det är inte aktuellt enligt Anja Kreivi.

– Nu har vi sagt vår ståndpunkt. De för dialogen i massmedia och inte med oss. Nu får juridiken ha sin gång, säger Anja Kreivi i kommunens turist- och evenemangsbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".