Inbrott ökar i södra Halland

Under de första månaderna på året har villainbrotten ökat i södra Halland. Medan antalet villainbrott har minskat i de norra delarna är jakten på guld och digitala prylar större än på länge i villorna i de södra kommunerna.

– När det väl händer den tredje gången börjar man ju undra om det är personligt eller inte. Man blir sårad och väldigt ledsen. Man vet inte riktigt hur man ska reagera, säger Christina Gegö från Halmstad som har blivit drabbad flera gånger de senaste åren. 

I de västra delarna av Halmstad har det skett många inbrott de senaste månaderna och i Halmstad kommun har det varit 68 inbrott i villor och lägenheter hittills i år. Det kan jämföras med 51 stycken samma period förra året. 

Också i Laholm och Hylte har antalet inbrott ökat i år, medan det i norra delarna av länet har minskat betydligt. Men Jan Westerberg, brottssamordnare vid polisen i Halland vill inte tala om någon inbrottsvåg i södra Halland.

– Vi ser ju inte att det skulle ha upphört helt och hållet, det pågår nog för närvarande, men om jag kan tala om en våg vet jag inte. Men däremot är det en ökning i statistiken, säger Jan Westerberg.  

I polisanmälningarna om inbrotten har det berättats om telefonsamtal till de drabbade. 

– Det finns vissa uppgifter som tyder på att folk har blivit uppringda av okända från dolt nummer som har lagt på luren. Och då har de satt detta i samband med att det har begåtts ett inbrott senare.

– Det kan ju vara så att någon ringer för att kontrollera om man är hemma eller inte. Inbrottet vill man ju göra när man är själv, säger Jan Westerberg.

Gärningsmännen har framförallt varit ute efter mindre digitala prylar och guld. Och Christina Gegö som drabbats av inbrott tycker ändå att det känns skönt att veta att det är fler i området som är drabbade. 

– Då känns det inte så personligt, men så egoistisk får man inte vara. Jag hoppas verkligen nu när många anmäler att polisen lägger resurser och löser det här fallet, säger Christina Gegö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".