Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Pappers i Halland ställer upp 1 maj

Första maj-demonstrationerna har under många år samlat allt färre under fanorna. I år finns det tecken på att ännu fler uteblir efter stormen kring AMF och pensionerna och många medlemmars klart uttalade kritik av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Pappers avdelning i Djupafors i Blekinge har till och med beslutat att deras fana inte ska finns med i årets första maj-tåg. Men så gör inte Pappers avdelning 9 i Värö där Nils-Erik Andersson är ordförande. 

– Som Pappers styrelse så rekommenderar vi att delta på första maj, men vi har inte haft något formellt medlemsmöte om att delta på första maj. Vi brukar ställa upp på det sedvanliga första maj-mötet med våran fana, säger Nils-Erik Andersson. 

Tror du att frågan kan komma upp på årsmötet nästa vecka? 

– Det skulle förvåna mig.  

Att som Pappers avdelning i Djupafors besluta att inte låta fanan vara med i tåget är en kraftig markering mot både LO-ledningen och s-ledningen och det är en symbolfråga. Men så gör alltså inte avdelningen i Värö. 

På Pappers andra avdelning i Halland, avdelning 38 i Hyltebruk, säger ordföranden Anders Lönnberg att man inte tar några beslut eller rekommenderar att medlemmarna ska delta i demonstrationerna på första maj.  

Det är upp till varje medlem att bestämma själv säger Anders Lönnberg, avdelningen är partipolitiskt neutral, men han berättar att enskilda medlemmar brukar ta med avdelningens fana till demonstrationen.

Och kritik från medlemmarna finns det säger Nils-Erik Andersson. 

– Det finns väl kritiska röster kring hanteringen av pensioner och det som har hänt i styrelsen, men här har inte varit några högljudda tongångar utan det har varit sansat, säger Nils-Erik Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".