Anonyma anmälningar kan försvåra

Om kommunernas vårdpersonal får möjligheten att lämna in anonyma lex Sarah-anmälningar så skulle det försvåra utredningen av eventuella missförhållanden. Det säger Maria Claes, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstad.

Tanken med den lagändring som är på gång är att det ska bli lättare för personal att anmäla vanvård och andra missförhållanden inom vården om man får göra det anonymt.

Maria Claes, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstad och den på vars bord lex Sarah-anmälningar i kommunen hamnar, tror inte att det är rätt väg att gå.

– Skulle det bli att man får lov att göra anmälningar anonymt så kommer utredningarna bli väldigt svåra att göra. Man vill gå till källan och intervjua den som har gjort anmälan för att få fakta kring händelsen, säger Maria Claes.

Hur skulle det kunna vara en mer optimal organisation?

– Jag anser att varje enskilt lex Sarah-ärende också skulle gå till exempel till länsstyrelsen och att de vid varje ärende skulle göra en extern granskning.

Skulle det vara ett bättre sätt att förbättre lex Sarah?

– Ja, det är väldigt bra när folk med nya ögon kommer in i en verksamhet och påpekar vad de ser för brister och när de pushar för att bättre åtgärder, säger Maria Claes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".