Arkivfoto: Malin Hoelstad/Scanpix.
Halland

Solarieskadade fördubblades

Solarievanorna bland yngre kan leda till framtida hudsjukdomar. En undersökning visar att antalet brännskadade i solarier närmast fördubblades förra året jämfört med två år tidigare.

Strålskyddsmyndigheten vill nu införa en åldersgräns och begränsa tiden i solarierna.

– Man kan utveckla malignt melanom av brännskador i unga år. Jag tycker att det är viktigt att informera de unga om det. Att sola solarium, det är ren kosmetik. Du har ingen nytta av det om inte du har en sjukdom i huden, och då går du på behandlingssolarier. Jag tycker att man behöver se över vilka som solar solarium, säger Karin Andersson, överläkare vid hudmottagningen på länsjukhuset.

Sedan några år tar strålskyddsmyndigheten i samarbete med SCB fram uppgifter om folks solvanor och där man förra året noterade att mer än var tredje person i åldern 18-24 år bränt sig.

En påtaglig ökning jämfört med 2006 då bara knappt en av fem uppgav detta. Då ska sägas att ungefär hälften av alla i den åldersgruppen solat i solarium och där strålskyddsmyndigheten ser  särskilda risker med obemannade solarier.

Genom att införa en åldersgräns på 18 år, skulle det också innebära att dom obemannade solarierna försvinner och som också många andra länder överväger att göra.

Studien visar också att just ungdomar många gånger överskattar sin soltålighet.

– Det hör väl till utseendefixeringen som finns idag. Jag tror att man heller inte tar in informationen om att det är farligt. Det är likadant med rökning, man vet att det är farligt men man struntar i det, säger Jenny Sundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".