Emil Jönsson slänger grovavfall tillsammans med Simon Bengtsson. Foto: Henrik Martinell/SR Halland.
Halland

Dåliga tider - mindre sopor

Mängden hushållsavfall och grovavfall minskar kraftigt i Halland. Det visar en färsk undersökning från bransch- och intresseorganisationen Avfall Sverige.

Den enda av de halländska kommuner som inte är med i undersökningen är Falkenbergs kommun. Men i resten av Halland visar siffror att hushållssoporna, minskat med sex procent under januari och februari i år jämfört med samma period förra året.

Samtidigt har grovavfallet under samma period minskat med drygt en tiondel i länet.

– Det minskar på grund av den rådande lågkonjunkturen. Man har sett det tidigare att det minskar då, men det vi kan se nu är att minskningarna är kraftiga. Det är en ganska djup lågkonjunktur och folk är lite mindre benägna att konsumera. När man konsumerar mindre blir det också mindre avfallsmängder, säger Jenny Westin på branschorganisationen Avfall Sverige.

På det kommunala bolaget Halmstad energi och miljö, HEM, som förbränner Halmstads sopor och producerar fjärrvärme, har man trots den minskade avfallsmängden klarat sig bra, men affärsområdeschefen Lars Bernardsson på HEM säger att en längre tids minskning kan få tråkiga följder.

– Det är både positivt och negativt. Om avfallsmängderna minskar så är det positivt för miljön. Samtidigt är det klart att vi har anläggningar som kostar mycket i investeringar och som bygger på ett bränsle som då är avfallet. Det är klart att minskar avfallsmängderna så kan det få en ekonomisk påverkan på oss, säger Lars Bernadsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".