HALLAND

Hårdare regler när knotten vaknat

Från och med idag blir det hårdare regler igen för förflyttning av djur ut ur spärrområdena för blåtunga. Det eftersom svidknottensäsongen startar idag, 22 april.

I dag, den 22 april, är den svidknottfria säsongen slut vilket innebär att knotten börjar vakna igen efter vintern. Eftersom det är knotten som sprider sjukdomen blåtunga mellan djur så skärper jordbruksverket reglerna kring förflyttningar av dem. Man får då inte flytta ovaccinerade djur.

– Tidigare under vintern så har inte djur kunnat bli smittade mellan provtagningstillfället och den dagen provsvaren kommit. Då har det varit säkert att flytta sina djur. Så är det inte längre när knotten vaknat, säger Tone Lindvåg till tillförordnande länsveterinär i Kronoberg.


Men djur måste ju ofta flyttas. Särkilt om gården och betesmarken ligger på varsin sida spärrområdet. Därför finns en liten marginal, men också möjlighet att ansöka om dispens.

– Man har rätt att flytta två kilometer utanför spärrområdet om gården och betesmarken ligger på varsin sida utan några restriktioner. Vill man flytta längre så finns det möjlighet att ansöka om dispens hos Jordbruksverket, säger Tone Lindvåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".