Hylte

Laboraskolan saknar allsidighet

Plymouthbrödernas skola Laboraskolan i Hylte får inte utöka sin verksamhet och starta undervisning för årskurs 1 till 5, det beslutade Skolinspektionen i går. Laboraskolan ska däremot överklaga beslutet.

Skolan lever inte upp till kraven på allsidighet säger Birgitta Fredander på Skolinspektionen.

– Vi har gjort en bedömning att undervisningen inte svarar mot den allsidighet och saklighet som krävs.

Vad menas med det? Kan du ge något exempel?

– Det måste vara så att man inte undanhåller någonting utan att lärare och rektor kan ha den undervisning som man tycker gäller när man ser på skolans läroplaner och mål för elever och så vidare. Och då har vi bedömt att man inte har visat för oss att den stämmer med de bestämmelserna, säger Birgitta Fredander. 

Det som gör att Skolinspektionen inte låter Laboraskolan starta undervisning även för yngre barn är de brister som upptäckts i den verksamhet som finns i dag, alltså i årskurs 6 till 9. 

Det handlar om att föräldrar och ledamöter i skolans styrelse ska ha utövat påtryckningar för att eleverna inte ska läsa vissa böcker eller delta i vissa aktiviteter.

Även om skolan överklagar så får man inte starta den nya verksamheten förrän man i så fall har fått ett nytt positivt besked. 

Vad som händer med den nuvarande verksamheten på Laboraskolan är en annan sak. 

Före sommarlovet räknar Skolinspektionen med att fatta beslut, antingen tycker man att skolan har rättat till bristerna eller också får skolan ett formellt föreläggande om att göra mera. 

Först därefter kan det bli aktuellt att dra in tillståndet för den befintliga verksamheten och om så skulle ske så kan skolan överklaga det beslutet i flera led, det krävs alltså mera för att stoppa en skola som är igång än för att säga nej till en ny, och bevisbördan ligger i så fall hos myndigheterna.

– Det är ju så att skolinspektionen ska visa att det finns brister som är så allvarliga, Birgitta Fredander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".