Varberg

Friska företagare i Varberg

Ett 50-tal småföretagare i Varberg har tagit chansen att aktivt arbeta med att hålla sig friska.

Det är projektet Friska företagare som har fått fler deltagare än väntat, berättar projektkoordinatorn Bengt Rydstedt.

– Intresset är faktiskt väldigt stort.

Vad har ni gjort, rent praktiskt?

– Under den första perioden handlar det framförallt om kartläggning av sin hälsa och hälsoprofiler, men också om motivation. Att man vill ta tag i sin hälsa, som en viktig resurs för sitt företagande, säger Bengt Rydstedt. 

En av deltagarna, Johanna Willerstrand, driver en radio- och tv-firma i Varberg.

– Jag har börjat träna, jag springer en dag i veckan och jag tar en lång promenad en gång i veckan. Sedan har vi haft föreläsningar som inriktar sig på det psykiska och mentala.

– Idag har vi haft föreläsning om tankens kraft och det som jag tog med mig idag var det att saker som man har misslyckats med förut behöver man inte misslyckas med nästa gång. Man börjar varje dag med nya förutsättningar, säger Johanna Willerstrand. 

Framöver hoppas Bengt Rydstedt att den som vill starta ett nytt företag ska få visa att man vårdar småföretagets kanske viktigaste resurs, företagaren själv. 

– Jag skulle väldigt gärna vilja se i framtiden att vi till och med hade någon form av certifiering kring hälsa för företagare. Precis som man frågar efter affärsplaner och ekonomiska planer så frågar man också hur ens hälsoprofil ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".