Skogsägare kräver en ökad avskjutning. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
HALLAND

Fler älgar ska skjutas i Halland

Det kommer att skjutas mer älg i Halland i år. Det säger Alf Andersson, klövviltsansvarig i jägareförbundets länsjaktsvårdsförening i länet. Älgarnas antal växer och med fler älgar blir det också fler betesskador vilket har lett till att många skogsägare kräver en ökad avskjutning av älg.

Visserligen är inte det bestämt än riktigt hur många älgar som ska skjutas i höst, men fler älgar än förra året blir det säger Alf Andersson, klövviltansvarig i jägareförbundets länsjaktvårdsförening i Halland.

– Inom vissa områden ökar vi avskjutningen medan andra får ligga kvar på nuvarande nivå, säger Alf Andersson. 

Det finns en motsättning som dyker upp mellan skogsägare som inte vill ha älgskada alls och jägare som gärna vill ha älg. Jägarförbundet får kritik emellanåt för att vara för dominerade och ta för stor plats i den här debatten.

Är det så?

– Jägarförbundet är en stor organisation som organiserar de flesta jägarna och många utav dem är också markägare så jag förstår inte problemet. Det ingår i jägarförbundets allmänna uppgift att sköta viltvård i Sverige och göra det på ett bra sätt, säger Alf Andersson. 

I ett brev till länsstyrelsen, där älgavskjutningen slutgiltigt bestäms om cirka en månad, skriver skogsägaren Sture Nilsson i Vessige att älgar ätit upp 10 procent av hans granplantor och han vill därför se en dubbelt så stor avskjutning som den nuvarande. 

I början på 80-talet inträffade den så kallade älgexplosionen, då stammen ökade mycket snabbt och orsakade stora skador på skogen. Den gången hann inte jägarna med i svängarna och fick mycket kritik för sin långsamma reaktion. Men den här gången blir det inte så enligt Alf Andersson.

– Det är jag övertygad om. Jag tror att jag kan säga att vi har full koll på läget genom de metoder som vi utför.

Har ni lärt er sedan förra gången?

– Ja, vi är mer påpassliga nu för nyanserna i stammens utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".