Kungsbacka

Salamandertomt kan bli byggplats

Nu väcks nytt hopp för två markägare som sedan några år tillbaka vill bygga i närheten av den så kallade Salamandertomten i Kullavik utanför Kungsbacka. Det var för några år sedan som grannarna till tomten tog hjälp av sällsynta groddjur för att stoppa ett bygge.

Nu kommer en ny dom som väcker nytt hopp för de markägare som inte fick bygga då. Det var när Mjöbäcksvillan ville bygga radhus på en tomt i Kullavik som ett antal grannar reste ragg.

De lyckades visa att tomten hyste fridlysta djur, bland annat en särskild sorts salamander, och på så vis lyckades de få detaljplanen upphävd.

Då hade Mjöbäcksvillan redan fått bygglov för radhusen, så de fick byggas färdigt ändå oavsett vad salamandrarna och grannarna tyckte.

Men två andra markägare hade inte hunnit få bygglov för de villor som de ville bygga. När planen upphävdes gick deras värdefulla byggrätter upp i rök.

Nu har Regeringsrätten efter fyra års betänketid slagit fast att regeringen inte gjorde något fel när den upphävde detaljplanen.

Markägarna får alltså inte tillbaka sina gamla byggrätter, men Kungsbacka kommuns planchef Nils-Åke Hulthén säger att kommunen nu rimligen bör kompensera dem på något sätt.

Det är politikerna som avgör, men en rimlig lösning kan bli att kommunen helt enkelt börjar om och tar fram en ny detaljplan, så att markägarna får tillbaka sina byggrätter och kan bygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".