Halland

Kommunernas läge ännu mer prekärt

Kommunernas försämras ytterligare. Det är bedömningen från de halländska kommunråden av den nya prognosen som Sveriges Kommuner och Landsting fick på torsdagen för vad som händer med skatteunderlaget.

Grovt räknat säger prognosen att ytteligare 240 miljoner halländska skattekronor försvinner jämfört med vad man trodde i februari.

– Läget är fortsatt illa men prognosen ligger väl i linje med den budget som vi var överens om  tisdags, säger Per Ödman (M) kommunalråd i Kungsbacka.

I stället för en skatteintäktsökning med 2.3 procent i år räknar Sveriges kommuner och Landsting (SKL) nu med bara 0.8 procet. För 2010 har prognosen skrivits ner från 1.6 till 1.1 procent. Samtidigt säger man att prognosen är något mindre pessimistik än regeringens bild av utvecklingen.

Den ljuspunkten gör nu inte att bedömningen från Varbergs kommunråd Gösta Bergenheim blir särskilt mycket positivare än tidigare.

De första ungefärliga besked Radio Halland fått fram under torsdagen säger att SKL:s prognos för Laholms del innebär ytterligare 15-20 miljoner i minskade skatteintäkter. Hylte tappar 8 miljoner, Falkenberg förlorar ytterligare cirka 30 och Kungsbacka runt 50 miljoner kronor. Till detta kommer Varbergs kommun och Landstinget Halland som vi ännu inte fått fram några siffror för.

 Halmstad kommun får 50 miljoner mindre på inkomstsidan och Carl-Fredrik Grad (M) har tidigare sagt att han inte utesluter en skattjhöjning.

– Dagens information förändrar inte läget som är fortsatt besvärligt.

Laholms kommun beslutade i höstas att höja skatten med en femtioöring.

– Den höjningen borde räcka men vi får nog öka med något snäpp när det gäller besparingarna, säger Per Asklund (M). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".