FALKENBERG

Större skattetapp för kommunen

Det kan bli bland annat uppsägningar och nedläggningar av verksamheter i Falkenbergs kommun när det visar sig att kommunen kommer att tappa ytterligare i skatteintäkter.

Falkenbergs kommun får nu genomföra det mesta av de besparingsförslag man tagit fram efter att en prognos från Sveriges kommuner och landsting för framtida skatteintäkter visat att kommunen tappar ytterligare i skatteintäkter.  

Om prognosen håller och inga besparingar görs får Falkenbergs kommun ett underskott år 2011 på 65 miljoner kronor. Det är dubbelt så mycket som kommunen räknat med. Men, enligt Marie-Louise Wernersson, kommunråd i Falkenberg har kommunen förberett sig,

– Vi har befarat de här siffrorna och varit förberedda på att de skulle sjunka ytterligare, i år totalt sett har vi tappat 40 miljoner och 2010 så är det ännu värre. Där ligger vi nu minus 36 miljoner. 

Ryms det här i de förutsättningar ni hade befarat?

– Vi har befarat den här neddragningen och också gått ut i nämnderna att göra en besparning för 2010 på 50 miljoner totalt. Det behöver vi. Det gör att våra verksamheter i god tid kan anpassa verksamheten för nya ramar 2010.

Hur kan falkenbergarna märka detta?

– Det blir en del verksamheter som vi får avsluta och vi kommer att behöva säga upp en och annan personal men vi inriktar oss först på att se över lokalbehovet så vi minskar det till förmån för att ha kvar personal.

Idag har ni en kommunalskatt på 31,20. Finns Det inga tankar på att höja kommunalskatten?

– Nej det gör det inte, vi höjde skatten förra året för att klara av våra investeringar. Det här handlar istället om att sy om kostymen. Vi tar bort verksamhet som inte är det allra nödvändigaste just nu.

Exakt vilka besparingskrav kommunen tar till presenteras i budgeten femte maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".