Lars Öberg jobbar för ett levande Gottskär året runt. Foto: Göran Frost/SR Halland.
KUNGSBACKA

Gottskär ska bli mer levande

Båtmässan i Gottskär - ute på Onsalalandet - som hålls i helgen är inte bara en båtmässa utan en del av något större. Den är en del av det EU-finansierade projektet Waypoint Gottskär som ska få Gottskär att leva upp även under vintern.

Projektet drog i gång i höstas, etapp ett är precis klar och målen har spikats. Lars Öberg sammanfattar vad man vill göra.

– Det är att samla boende, företagare och föreningar i Gottskär. Att få Gottskär att bli lite mer levande året runt, säger Lars Öberg.

Ett nätverk för de lokala företagarna, bättre kommunikationer, bättra ta tillvara på miljön i Gottskär och en ny gästhamn. Det är några exempel på vad man vill åstadkomma.

Waypoint Gottskär får via Leader Halland-projektet pengar från EU. Pengar som brukar gå till olika glesbyggdssatsningar, vilket man kanske inte direkt sätter ihop med Onsalalandet, som till stor del blivit en förort till Göteborg.  Men Lars Öberg har också en annan bild.

– Vi ligger lite i gränslandet mellan Göteborg och Halland. På det sättet kan man väl säga att det är lite glesbygd, säger han.

Är det svårt att hävda Gottskärs behov gentemot Kungsbacka, centralorten?

– Historiskt sätt har det väl varit lite si och så, men vi har en väldigt bra uppbakning av kommunen i det här projektet.

Gottskärs miljö är rätt med sina hus och smala gator. Och det finns en oro för vad det förändringsarbete som Waypoint Gottskär vill ha ska leda till. Därför ska ett allmänt möte att hållas i maj månad.

– Samverkan är ett honnörsord i det här projekten, och det måste vi jobba hårt med. Att de flesta ska vara nöjda i alla fall, säger Lars Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".