Gården i Veddige har varit avspärrad sedan i december då mjältbrandssmittan upptäcktes. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
VARBERG

Jordbruksverket ser över säkerhet

Jordbruksverket ser allvarligt på att någon eller några personer tagit sig in på området kring gården i Veddige där mjälbrandssmitta upptäcktes förra året. Nu ser man över säkerheten.

Natten mellan onsdagen och torsdagen tog sig någon eller några personer in på det avspärrade området kring gården i Veddige som varit smittad av mjältbrand.

Smittskyddsläkaren har nu hört av sig till polisen eftersom tjuvarna kan ha fört med sig den fruktade mjältbrandsmittan eller smittats själva. Enligt smittskyddsläkare Mats Erntell finns det inte någon risk för att mjältbranden kan smittas vidare till andra människor. Men det är viktigt att de som tagit sig in på området kontaktar vården för att se om de själva blivit utsatta.

– Eftersom straffet för brotten ger mindre än två års fängelse gäller patientsekretessen, säger Mats Erntell.

Smittan upptäcktes i december i fjol då 13 nötkreatur på gården dog. Sedan avlivades de övriga cirka 70 djuren. Inga sjuka djur gick till slakt.

Ett hundratal personer utsatta för smittorisk behandlades förebyggande med antibiotika. Ingen av dem hade smittats.

Har tjuvarna som nu tagit sig i området varit på de mest utsatta områdena inom avspärringarna kan smittan enligt, Agneta Karlsson Norström veterinärinspektör på Jordbruksverket, föras till vidare andra djur.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger hon.

Vad innebär det för dem som tagit sig in?

– Det vet vi inte riktigt eftersom vi inte riktigt vet vart de har gått. Vad vi vet är att det finns områden där det inte är lämpligt att gå.

Behöver allmänheten vara orolig?

– Jag tycker att vi ska smittan på allvar, eftersom det är en vanlig smitta.

Kan allmänheten bli smittade av tjuvarna?

– Inte dig direkt, men om de har gått i de värst kontamtimerande områdena kan de smitta andra djur, säger Agneta Karlsson Norström.

Hur tänker ni med arbetet nu med saneringen?

– Vi tar det i den takt som var tänkt. Men vi väntar på den specialbeställda ugnen som dröjer ett par veckor, den försenar det hela.

Har gården skyddats tillräckligt?

– Gården är ju avspärrad. Nu ser vi över spärrområdet om man kan göra något för att göra avspärrningarna bättre. Frågan är hur mycket man kan göra, personalen som jobbar där måste ju kunna komma in och ut, säger Agneta Karlsson Norström som är veterinärispektör på Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".