Hett med begagnade husbilar

Lågkonjunkturen har i stort sett tagit död på nybilsförsäljningen, men begagnade husbilar säljer som aldrig förr. Orsaken är inte bara lågkonjunkturen utan också den svaga kronan.

– Idag börjar det ta på begagnatlagret kanske rejält. Jag tror för att för ett par år sedan hade vi en nybilsförsäljning på 70 procent och 30 procent när det handlade om begagnat. Nu är det nog precis tvärtom, säger Claes Sjöstrand på Codat Husbilar i Fritsla som säljer husbilar till oss hallänningar.

Förra året var försäljningen av nya husbilar forfarande bra, men i år har den stannat av. I mars hade nyregistrerade husbilar minskat med 44 procent jämfört med förra året.

Orsaken är inte bara lågkonjunkturen, utan även den höga euro-kursen som gjort många nya husbilar mellan 100 000 och 200 000 kronor dyrare.

Men antalet husbilsägare fortsätter ändå att öka, och nu är det begagnat som gäller. Ofta handlar det om bilar i prisklassen 250 000 till en halv miljon. Det har också skett en förändring i vilka det är som köper husbilarna. Det säger Claes Sjöstrand.

– Vi har otroligt mycket båtmänniskor som köper husbilar idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".