Lahom

Oviss framtid för Teckningsmuseet

Teckningsmuseet i Laholm står inför en oviss framtid. Stiftelsen som hittills har drivit museet upphör redan nästa vecka och Laholms kommun tar tillfälligt över.

– Jag arbetar fram till den 4 juni sedan är det kommunen som tar över verksamheten, fast stiftelsen upphör den 3 maj så de tar över redan då. Hur det ska skötas sen har jag ingen aning om, säger Lars-Göran Persson som är chef för Teckningsmuseet.

Framtiden är oviss för Teckningsmuseet. Kommunchefen i Laholm, Kristina Kosunen Eriksson har på kommunstyrelsens uppdrag utrett museets framtid och hennes utredning har hamnat hos de tre kommunråden i Laholm, som har fram till måndag på sig att ta ställning.  

Kristina Kosunen Eriksson har lagt fram fyra möjliga alternativ. Att länsmuseet i Halmstad tar över, att kommunen tar över, att stiftelsen fortsätter eller att teckningsmuseet läggs ner. 

– Det som är det bästa för museet är att vi blir en del av länsmuseet, det är det smartaste alternativet resursmässigt, säger Lars-Göran Persson. 

Och alternativet att stiftelsen har kvar det är helt borta? 

– Ja, det är helt borta. 

Kan kommunen ta över det helt? 

– Ja det är ett alternativ, men personligen tror jag mer på lösningen med länsmuseet.

Om länsmuseet ska ta över krävs bidrag från andra. Region Halland har redan beviljat Teckningsmuseet en halv miljon om året i tre år, men Lars-Göran Persson tror också att det krävs bidrag från kommunen.  

Det finns ett alternativ kvar, att det läggs ner helt, hur ser du på det?

– Det vore en fullständig katastrof, en kulturpolitisk katastrof. Jag tror inte att majoriteten av kommunpolitikerna är beredda att ta det beslutet, säger Lars-Göran Persson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".