Vårtorkan påverkan vattentillgången.

Vattentillgången minskar i torkan

Den långa vårtorkan har inneburit att Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) nu anger stora delar av Halland som områden där grundvattennivåerna ligger mycket under det normala. Senast det inträffade i april var 1996.

Göran Risberg som är chef för enheten för hydrologi på SGU förklarar vad som kan bli följden av torkan.

– Konsekvenserna är att de som har enskild vattenförsörjning, framförallt de som har grävda brunnar men också de som har borrade brunnar, kan påverkas i den mån att vattentillgången minskar.

– Tillrinningen blir mindre och nivåerna sjunker. Dels finns risker att vattnet helt enkelt tar slut i brunnen, säger Göran Risberg. 

Vad betyder det för resten av sommaren?

– I och med att nivåerna är låga nu och kan fortsätta att sjunka så kan det bli ett problem längre fram. Fortsätter nivåerna att sjunka så kan det bli väldigt lågt.

Hur ovanligt är detta?

– Om man tittar tillbaka på Halland så var det längesen det såg ut på det sättet. Normalt sätt så ska nivåerna stiga ganska mycket under våren för att sen sjunka under sommaren. 

– Än så länge så ska man kanske inte dra allt för stora slutsatser av det här, det kan fortfarande komma en hel del nederbörd som kan hjälpa till. Annars är risken stor att nivån kommer att fortsätta sjunka och även om man inte får problem just nu så kan det bli så att man får problem längre fram i sommar.

Vad är det värsta som kan hända?

– Att vattnet tar slut i brunnen, säger Göran Risberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".