Krisen har nått småföretagarna

Småföretagarna i Halland ser dystert på det närmaste året. Orderingången har rasat, tillväxten har stannat av och inte sedan 1992 har företagarna varit så pessimistiska om sysselsättningen som nu. Men för livsmedelsbranschen ser det mindre dystert ut.

Småföretagsbarometern, som görs av Swedbank och organisationen Företagarna visar på pessimism.

Knappt 150 halländska företag med upp till 50 anställda har varit med i undersökningen, som gjordes i mars.

Det är framför allt industriföretag som drabbats och är pessimistiska, medan tjänsteföretagen går bättre. I många industrier utnyttjas inte tillverkningskapaciteten och det är bara en tredjedel som kör för fullt.

De som klarat sig bra finns ofta i livsmedelbranschen, som Flexopac i Halmstad, som tillverkar förpackningar för livsmedel. 

– Det rullar på som aldrig förr, säger Anton Söderberg, vd och ägare på Flexopac. 

Är krisen överdriven eller befinner sig ditt företag i en bransch där det inte märks?

– Lite sanning är det nog att äta bör vi alltid göra, men sedan handlar det nog också om hur man driver företaget och om hur man investerar. Man kanske ska ligga lite lågt i högkonjunktur och spara till lågkonjunktur när det är mest effektivt att satsa.

Du låter optimistisk i både lågkonjunktur och högkonjunktur?

– Ja, jag är nog ännu mer optimistisk i lågkonjunktur för då får man skärpa sig och göra ett ännu bättre jobb, säger Anton Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".