Halland

6 500 elever dansade samtidigt

6 500 elever på 70 skolor runt om i länet dansade i förmiddags en och samma dans samtidigt.

Dansade gjorde de eftersom det är Dansens Dag eller internationella dansdagen som det också heter. 

På Furubergsskolan där omkring 200 barn i de lägsta klasserna fanns på plats på skolgården. Till exempel Nora Borsching i klass 2, som säger att hon övat flera gånger.

– Jag har gjort det varje tisdag så jag kan det jättebra. Den är enkel, säger Nora Borsching. 

– Detta är en dans, med afrikans inspiration, som är skapad av en lärare på kulturskolan som heter Linda Börjesson och Varbergs kulturskola har skrivit musiken, säger Vicky Sverkersson som är danskonsulent vid Region Halland.

– Samma dans görs utav alla barn i länet, sedan har lärarna och skolorna fått jobba själva med det här med stöd ifrån kulturskolorna i länet. 

Har dansen fått ett uppsving de senaste åren?

– Ja, de senaste fem-sex åren har det blivit ett markant uppsving, det dansas jättemycket. Dansen har tagit plats.

Och nyttan med dans?

– Ja, det finns både nyttoaspekter, konstnärliga aspekter och roliga aspekter och här har vi försökt att göra allt på en gång. Det här är ett sätt att manifestera dansen i skolan och att det är så enkelt att gå ut och röra på sig och det är viktigt att barn gör det, säger Vicky Sverkersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista