HALLAND

Lätt att få sprit till valborg

Inför kvällens valborgsfirande laddar många unga med alkohol. Trots att man varken har åldern inne för att köpa eller dricka så är det inte svårt att få tag i alkohol - telefonnummer till langare finns det gott om. Det säger många vi pratat med i Halmstad.

– Man ringer ett nummer och så kommer de och träffar en.

Har du många langningsnummer?

– Ett antal, det brukar komma genom kompisar och så.

Vet era föräldrar att ni dricker?

– Ja, men de har inte så mycket att säga emot eftersom jag inte bor hemma längre.

Enligt folkhälsoinstitutet dricker unga allt mindre. De menar att det beror på att föräldrar blivit mer medvetna och bättre på att inte bjuda sina barn på alkohol. Men när Sveriges Radio Halland pratar med personal på fritidsgårdar och ungdomar i stan så är bilden en helt annan. Många ungdomar kommer att dricka i helgen.

Nu i dagarna skickar Systembolaget ut tonårsparlören till alla som har barn i 14-årsåldern. Där får föräldrar handfasta tips om hur man hanterar ungas drickande.

Ungdomens nykterhetsförbund som är nya i Halland tycker att det är svårt att nå ut till ungdomar. Det berättar Torunn Folkesson.

– Det är lite svårt i Halland, jag vet inte varför riktigt. Jag tror att det kommer att gå bättre när vi kommer igång och syns mer. Det vi har planerat är att vi ska ha värvardagar i Varberg och Halmstad innan studenten, där vi delar ut läsk och kakor, säger hon.