HALLAND

Hallänningar testade för H1N1

Flera hallänningar har testats för den nya influensan, H1N1 - också kallad svininfluensan. Provresultaten har inte kommit än, så än så länge vet man inte om någon har smittan. Men det är bara en tidsfråga innan man upptäcker smittan här. Det säger Anders Lindberg smittskyddsläkare i Halland.

– Så sent som idag vet jag att personer som har kommit hem från Nordamerika, Mexico och USA och som har symptom som kan tyda på influensa har testats, säger han. 

Har ni fått några svar?

– Nej, men jag tror att det är en tidsfråga innan man i Sverige hittar fall, säger Anders Lindberg.

Just nu drar landstinget igång sina pandemiförberedelser allt enligt de riktlinjer som bestämdes vid det befarade utbrottet av fågelinfluensan för ett par år sedan. Till exempel kontrolleras beredskapslagren med influensamedicin som Tamiflu, men något vaccin finns inte.

– Just nu samlar vi in virusstammarna från de olika laboratorierna och kan man hitta en bra gemensam nämnare där så sätter det igång inom någon vecka eller något sådant. Det kan innebära att vi på andra sidan sommaren kan ha de första vaccindoserna, säger Anders Lindberg smittskyddsläkare i Halland.

Hur farlig är då den här nya influensan?

– Det är lite svårt att svara på eftersom uppgifterna varierar. Men på många håll skiljer sig inte den här influensan från till exempel vanlig vinterinfluensa, och är alltså något de allra flesta av oss klarar av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".