Halmstad

Ingen norsk gas till Pilkington

Glastillverkaren Pilkington i Halmstad hade stora förhoppningar om att kunna köpa billigare norsk gas som skulle kunna ge konkurrensfördelar. Nu blir det ingen av med gasledningen från Norge och Halland.

– Det innebär en mindre möjlighet ut konkurrenssynpunkt för oss att utnyttja olika alternativ för att tillverka glas. Det här får effekter både ekonomiskt och för miljön eftersom det finns vissa fördelar med att elda med gas, säger Alexander Johansson som är vd på Pilkington.

På frågan om uteblivna gasleveranser från Norge på sikt betyder att Pilkington lägger ner i Halmstad svarar han:

– Inte som enskild orsak. Om andra glasbruk får tillgång till kostnadseffektiva lösningar så påverkar det konkurrenskraften. Energi är en stor kostnad för oss, säger Alexander Johoahsson på Pilkington.

Anledningen till att det norska bolaget Gassco har lagt det stora Skanled-projektet på is tills vidare  är den globala ekonomiska krisen som gör att projektet inte anses lönsamt just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".