HN:s chefredaktör lämnar sin tjänst

Hallands Nyheters chefredaktör AnnaKarin Lith slutar med omedelbar verkan.

AnnaKarin Lith har arbetat med att samordna de båda tidningarna Hallands Nyheter och Hallandsposten men hon och styrelsen för ägaren Mediabolaget Halland har inte haft samma syn på hur den samordningen ska se ut.

Per Fält som är vice ordförande i HN:s journalistklubb kommenterar avgången. 

– Att en chefredaktör avgår efter ett och ett halvt år och mitt uppe i ett stort förändringsarbete är naturligtvis ett stort misslyckande som ägarna får ta på sig det huvudsakliga ansvaret för, säger Per Fält. 

Men varför tvingas hon sluta?

– Jag vet inte om hon tvingas att sluta eller om hon väljer att sluta men hon har haft som ambition att driva det här arbetet mot en integration av tidningarna, en redaktion, en redaktionsledning och en utgivare, medan man från styrelsens sida , nu säger, att man vill ha två mer självständiga tidningar. 

Att hon nu slutar, betyder det då att utvecklingen kommer att vridas mot att integrationen inte går så snabbt? 

– Nej, jag tror att det kommer att fortsätta men att man kommer att försöka mer eftertänksamt fråga sig; vad behövs för att tidningarna ska fortsätta vara starka lokala tidningar och att läsarna inte uppfattar att de håller på och blir en produkt som inte är lokala. Utan att det är två ortstidningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".