HALMSTAD

Skatten höjs med 95 öre

Skatten i Halmstad höjs med 95 öre från och med nästa år. Samtidigt ska nämnderna minska sina kostnader med 86 miljoner kronor. Det föreslår alliansen i planeringsdirektiven för åren 2010 till 2012 som presenterades idag.

Vi behöver både höja intäkterna kraftigt och minska utgifterna kraftigt, så förklarar den borgerliga alliansen sitt budgetförslag för Halmstad kommun.

Ett förslag som innebär höjd skatt med 95 öre och minskade utgifter med 86 miljoner kronor.

Carl Fredrik Graf är Kommunstyrelsens ordförande.

Innebär besparingarna att det blir uppsägningar av anställda? 

– I nuläget har vi inte sett det, men det kan inte uteslutas.

Tidigare planerade projekt skjuts upp, vilka är de viktigaste som ni inte har råd att genomföra?

– Vi har satt upp ett nytt mål för investeringarna, för att klara kommunens ekonomi säger vi att vi kan investera ungefär 3 miljoner kronor per år. Och i det här fallet innebär det att ett antal skolprojekt skjuts upp, vi bygger om en stor skola, Hallägraskolan, och övriga skjuts framåt.

– Södra infarten, där gör vi trafiksäkerhetsåtgärder på Laholmsvägen för att förbereda.  

Men ni bygger inte själva infarten?

– Nej, inte under planperioden.

Vad händer med resecentrum?

– Resecentrum är en utav de få nya områden som vi lägger några miljoner på för att kunna genomföra förändringar, att flytta regionbusstrafiken från Norra station till det nya läget vid järnvägsstationen. 

Och vad händer med Örjans vall?

– Där kommer ingenting att hända de närmsta två åren, vi har förberett att 2012 påbörja en projektering av en upprustning av Örjans vall. 

Bara upprustning, ingen nybyggnad?

– Nej, det bedömer vi att det inte finns ekonomiska förutsättningar till. 

SPI har ju varit det parti som har uttalat sig starkast mot skattehöjning, var det svårt att få med sig dem?

– Alla fem partierna har snabbt sett att de här dramatiska förändringarna i de ekonomiska förutsättningarna gör att det också måste till ganska dramatiska åtgärder i budgeten. Det var inte svårt att få den insikten hos oss alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".