Hylte

Ingen höjd skatt för Hylteborna

Trots den ansträngda ekonomin vill inte kommunledningen höja skatten i Hylte kommun nästa år.

För att budgeten ska gå ihop krävs att räntorna och priserna hålls nere och att löneökningarna blir låga. Lennart Olsson, centerpartist och ordförande i Kommunstyrelsen medger att det är en svag budget men att ambitionen är att den ska hålla. 

– Vi ska inte bara lägga en sifferbudget utan också en budget som kan ge ett troligt bokslut, men visst är det en fattigmansbudget i det här läget, vi skulle behövt ha större siffror kvar på sista raden, säger Lennart Ohlsson. 

Nu blir det ingen skattehöjning men Socialdemokraterna sa att de ändå räknar med att det kanske inte går ihop, kommer den frågan tillbaka då?

– Den kommer naturligtvis att kunna komma tillbaka, det beroende på hur utvecklingen på nationellnivå blir.

Partierna står gemensamt bakom budgetförslaget som inte innehåller någon höjning av skatten. I alla fall inte i dagsläget, men som alltså kan komma att förändras om några av de förutsättningar budgeten bygger på inte infrias. Till exempel att nästa års löneökningar blir större än den halva procent budgetförslaget utgår från.

Investeringarna minskas kraftigt men ombyggnaden av Örnaskolan finns kvar med en eventuell byggstart till hösten och med förhoppningen att priset ska kunna pressas ner.

Vidare har kommunledningen ålagt facknämnderna att tillsammans ta fram 4 miljoner genom samarbete, säger Lennart Olsson.

– Den effekt vi vill ha är att de tittar över nämndsgränserna, tittar man på en nämnd då tappar man bort samarbetsmöjligheterna, säger Lennart Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".