Henrik von Sydow
Sexköp i Halland

"Häpnadsväckande resultat"

Arbetet med att förhindra sexköp måste få högre status om prostitutionen ska minska. Det säger riksdagsmannen Henrik von Sydow som också sitter i justitieutskottet.

– Arbetet med att förhindra sexköp måste få högre status om prostitutionen ska minska. Det säger den moderate riksdagsmannen Henrik von Sydow från Halmstad som också sitter i justitieutskottet.

– Är faktiskt överraskad över de uppgifter som SR Halland går ut med. Den omfattningen är häpnadsväckande, säger Henrik von Sydow.

SR Halland har tidigare berättat om hur många svar vi fick på den sexannons som vi lade ut på nätet. Resultatet togs emot med stor förvåning av den person på hallandspolisen som har hand om de här fallen, Inger Ohlsson.

– Om det är så lätt att hitta män som köper sex, kanske jag skulle önska att hallandspolisen får de resurserna så att man kanske kan hitta de här kvinnorna som säljer sex, säger Inger Ohlsson.

Fast det är inte resursbrist som är problemet menar Henrik von Sydow.

– Vi behöver höja statusen, inte minst hos poliserna. Polisen har mer resurser och mer personal nu än tidigare och borde därför ha bättre förutsättningar att bekämpa också de här brotten.

Det pågår just nu en utvärdering av sexköpslagen och Henrik von Sydow utesluter inte att en skärpning av straffen kan bli aktuellt, det kan möjligen höja statusen. En större medvetenhet om hur den internationella brottsligheten är kopplad till prostitutionen skulle också höja statusen, säger Henrik von Sydow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".