Halland

Friska exempel i Halland

Två halländska företag lyfts fram som goda exempel i forskningsprojektet Hälsa och Framtid när det gäller låg sjukfrånvaro och god hälsa hos medarbetarna. De goda exemplen i länet är Getinge Sterilization i Halmstad och skoföretaget Nilson Group i Varberg.

Nilson Group beskrivs som ett företag med korta beslutsvägar, informell karaktär och enkelhet.

I forskningsprojektet jämfördes bland annat företag med ett fåtal långtidssjukskrivna med företag med förhållandevis många långtidssjuka. Man gjorde också djupintervjuer med representanter.

Därefter sållades ett antal faktorer fram som kännetecknar friska företag.

Till exempel att ledarskapet arbetar för att individer och grupper fungerar, att det finns strategier för att göra medarbetarna delaktiga och att kommunikation med ett öppet klimat och högt i tak gör att problem och missförhållanden snabbt kommer upp till ytan och kan lösas.

På Nilson Group har man bland annat själva tagit fram ett häfte som beskriver den arbetskultur man strävar efter.

Bland de punkter som finns kan man nämna tydlig och nära kommunikation, uppåt, nedåt och i sidled eller att kritik ska bejakas och att beslutsvägarna ska vara korta liksom att man vill ha en öppen familjär känsla, vilket också forskarna lyfter fram som ett bra föredöme.

Claes Håkan Olofsson, som sitter i fackklubbens styrelse tycker också att samarbetet med ledningen fungerar bra, men det innebär inte att man kan slå sig till ro.

– Du måste hela tiden arbeta för det, det är inget som sker med automatik, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista