Falkenberg

Kulturskolan måste flytta

Kulturskolan ska flytta ihop med estetiska programmet på gymnasieskolan. Den öppna förskolan på Falkagård stängs och Fixarmalte försvinner.

Det är exempel på hur Falkenbergs borgerliga kommunledning ska spara 42 miljoner kronor i nästa års budget.

– Vi har under högkonjunkturen kunnat satsa mer på underhåll av vägar och också på våra lokaler men det drar vi in nu. Det är också en och annan verksamhet som får minskas och byta lokaler, säger Marie-Louise Wernersson centerpartiets kommunalråd.

– Men där du som allra mest behöver kommunen där har vi försökt att undanhålla besparningarna så stor utsträckning som möjligt.  

Barn- och utbildningsnämnden blir av med 16 miljoner, socialnämnden 16,4 och kultur- och fritidsnämnden drygt 5 miljoner kronor. Med följder som att lärartätheten ska ses över, att planerade förbättringar inom demensvården inte blir av, och att det kommer att bli dyrare att bada på Klitterbadet.

I så stor utsträckning som möjligt ska personal inte sägas upp, heter det, men:

– Det är klart att en och annan personal som tvingas gå, det handlar om att stänga eller minska verksamheter för att kunna ha personal kvar, framförallt inom de kärnverksamheter vi har i kommunen, säger Marie-Louise Wernersson.

Kulturskolan ska lämna det före detta badhuset och flytta ihop med det estetiska programmet på gymnasieskolan, öppna förskolan på Falkagård stängs, föreningsbidraget minskas och det blir dyrare att hyra idrottshallar. 

Samtidigt så lägger man på 3 miljoner kronor för att klara det växande behovet av socialbidrag och 3 miljoner kronor satsas också på åtgärder för att skapa jobb åt främst ungdomar.

Någon ny skattehöjning vill inte de borgerliga göra, och inte heller Socialdemokraterna.  

– Nej det finns ingen anledning att höja skatten, förra året genomfördes en skattehöjning i Falkenberg och om man tittar på bokslutet så är inte skattepengarna inte rörda, Jerry Norberg, oppositionsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".