Tio lantbrukare i Halland drar igång ett samarbete med LRF och Ica. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Halland

Förädlade varor till butik

Allt fler bönder väljer att förädla sina produkter hemma på gården för att sedan sälja dem i vanliga livsmedelbutiker. Och idag drar tio lantbruksföretag i Halland igång i sambete med LRF och Ica för att få ut sina varor.

Samarbetet är det första i Sverige som handlar om att distribuera varorna till butikerna.

– Vi är jätteduktiga på att producera hög kvalité. Fint kött, bra potatis och grönsaker, men vi är lite sämre på att visa vad vi kan, säger Martina Braglin, LRF Halland.

Så här går det till: Ica-Stig i Norrland vill ha halländsk mandelpotatis till midsommar. Han lägger en beställning på internet på torget. Potatisbonden i Haverdal ser detta och levererar rätt antal kilo till samordnaren i närheten som i sin tur ser till att Icas varulager i Helsingborg snabbt får mandeln som nästa dag serveras till matjessillen i Kalix.  

– Att komma ut på de här stora drakarna var nästan omöjligt för oss små för ett par år sedan, men nu är det andra tongångar, säger Birger Ekdahl på Ulvereds hjorthägn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista