Färre halländska kvinnor drabbas av bristningsskador än genomsnittet i Sverige. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Halland

Få i länet drabbas bristningar

I Halland drabbas färre kvinnor än genomsnittligt av svåra bristningar vid förlossningar, och det är resultatet av en medveten satsning bland barnmorskor och läkare på förlossningskliniken i Halmstad.

En förlossning är inte alltid så vacker som man kanske hoppats. 

En inte ovanlig komplikation är att kvinnan spricker, är det illa går sprickningen genom mellangården fram till ändtarmsmuskeln och hela eller delar av ändtarmsmuskeln brister.  

De här svårare bristningarna drabbade 3,5 procent av alla föderskor i riket år 2007, visar Socialstyrelsens sammanställning. 

Men för Halland var siffran förhållandevis låg, 2,7 procent, alltså inte ens tre på hundra föderskor.

Den låga siffran är till stor del resultatet av ett medvetet arbete, som inleddes hösten 2006 på förlossningskliniken i Halmstad.

– En del i arbetet är att vara medveten om riskfaktorerna och att se det hos den kvinnan man har framför sig, för då kan man lägga lite extra krut i samband med förlossningen. I sina handgrepp och hur man handlägger förlossningen, säger medicinskt ansvariga läkare, Eva Nordberg.

Och så här sammanfattar Eva Nordberg klinikens arbete mot bristningsskador: 

– Kunskap och färdighet hos barnmorskor och läkare som träffar patienterna. Har man en god kunskapsbas kan man bemöta patienten på ett bra och individuellt sätt. Har man dessutom bra färdighet har man goda handgrepp och då blir det en bra förlossning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".