Skepsis mot ny kollektivtrafiklag

Förslaget till den nya kollektivtrafiklagen som regeringen presenterade igår möts med skepsis av Hallandstrafiken.

Länstrafikbolagets kritik riktar sig främst mot att marknaden ska ta över mer och mer och skapa en konkurrenssituation som inte finns på landsbygdslinjer. Det säger Tore Fritzon, centerpartistisk ordförande för Hallandstrafiken.

– Om det bara hade funnits någon marknad, det är det som är problemet. Att resenärerna ska kunna välja har ingen substans i grunden på de allra flesta ställen eftersom det aldrig kommer att bli något val. Det inte finns något underlag till att det blir flera som kör en linje till exempel, säger Tore Fritzon. 

Ser du att det kommer att kunna blir bättre för resenärerna på något sätt?

– Nej, jag ser inte vad som skulle kunna bli bättre när det inte finns konkurrens eller stimulans för att göra någonting. Om resenärerna hade kunnat välja mellan olika som kör buss på olika ställen, då hade stimulansen funnits att göra det bättre.  

Om förslaget till ny kollektivtrafiklag går igenom vad kommer det då att innebära för Hallandstrafiken?

– För Hallandstrafiken som företag vet jag inte om det kommer att innebära så mycket. Vi får någon annorlunda uppgift men det beror på om några väljer att köra på företagsekonomiska grunder. 

Vilka sträckor skulle kunna vara intressanta för kommersiella intressen i Halland?

– Mellan Laholm och Halmstad, mellan städerna och inne i Halmstads tätort, men det ska mycket till.

På dig låter det som att poängen med kollektivtrafiklagen inte uppfyller behovet i Halland?

– Nej eftersom man har haft som utgångspunkt att förbättra valmöjligheterna för resenärerna. Det mesta talar för att det inte kommer att uppstå så många möjligheter att välja. När utgångspunkten är fel är det svårt för förslaget att bli rätt.