Halland

Klent intresse för energifrukostar

Trots att företagare i Halland riskerar att få förelägganden om de inte hushållar med energi, så verkar inte särskilt många intresserade av att lära sig nåt om hur man sparar energi.

Åtminstone att döma av det klena intresset i Kungsbacka och Halmstad för de energifrukostar som halländska tillverkningsföretag bjuds in till. 

– Vi kan se i Kungsbacka och i Halmstad, där har det varit så lågt intresse att de har varit tvungna att ställa in frukostmötena.

– Det har varit för få anmälda företag helt enkelt, säger Jonas Möller Nielsen är energi- och klimatrådgivare i Varberg. 

Hur ser du på det?

– Jag tycker det är väldigt tråkigt. För det första så finns det en väldigt stor besparningspotential inom industrin framför allt på stödprocesser, alltså det som inte är direkt produktionsrelaterat, som påverkar företagets ekonomi väldigt mycket. Vi skulle kunna få halländska företag med bättre konkurrenskraft. 

– För det andra så kan det bli så att om företagen inte deltar i detta så kommer det förr eller senare bli förelägganden om de inte är tillräckligt energieffektiva. Det kanske kommer inom ett eller två år, när miljö- och hälsoskyddsinspektörerna börjar bli mer strikta med att tillämpa de här reglerna. Då kan det komma som en överraskning för företagen att de måste ta tag i energifrågorna och då har de inte så lång tid på sig som de har nu, säger Jonas Möller Nielsen. 

Varför är de så pass ointresserade tror du?

– Det är mycket spekulation, antingen är det som så att de inte har förstått informationen, inbjudningen eller kan det vara som så att de har fullt upp med andra saker. De kanske har ekonomiska problem som de måste ägna sig åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista