1 av 3
Elever på Falkenbergsgymnasiet lagar mat ute i det fria på Sörby naturhälsogård. Foto: Lisa Andersson/SR Halland.
2 av 3
Foto: Lisa Andersson/SR Halland.
3 av 3
Den senaste veckan har elever på Falkenbergsgymnasiet haft besök av ungdomar från italienska Palermo. Foto: Lisa Andersson/SR Halland.
Falkenberg

Italiensk slow food i Halland

Den senaste veckan har elever på Falkenbergsgymnasiet haft besök av ungdomar från italienska Palermo. De är alla deltagare i ett utbytesprojekt som ska öka medvetenhet om naturens rytm.

Eleverna lagar de mat ute i det fria på Sörby naturhälsogård, i italiensk slow food anda men med halländska ingredienser.

Eleverna och deras lärare är med i ett EU-finansierat utbytesprojekt som inte bara vill leda till bättre språkkunskaper utan även till att skapa hänsyn till naturen.

Projektet lägger stor vikt vid människors hälsa och välbefinnande genom att man främjar motion, kultur och kunskaper om de egna omgivningarna. Det är även en del av slow food konceptet som sätter värde på långsamt tillagad mat och närproduktion.

– Det handlar mycket om att bjuda på det vi har i vår natur och samma sak hos dem. Just nu har vi varit ute på en härlig skogsvandring och vi ska laga mat i slow food anda, vi ska laga nässelsoppa och mycket halländsk mat, säger italienskläraren Josefine Wingren.

Varför valde man slow food?

– Vi tycker att vi är ganska duktiga på det i Falkenberg, det är viktigt att man värnar om det lokala. Slow food startade i Italien så de har en anknytning till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".