HALMSTAD

Naturen ska göra sjuka friska

I framtiden kan guidade naturupplevelser skrivas ut på recept som en del av rehabiliteringen av sjuka människor som till exempel drabbats av utbrändhet eller depression. Det hoppas i alla fall Sveriges första utbildade naturhälsopedagoger som i helgen samlades på Hölseböke naturhälsogård i Slöinge.

– Det innebär att man jobbar med rehabilitering och hälsofrämjande arbete och använder naturen som en resurs i det, säger Anne Sari utbildningsledare för hälsopedagogutbildningen.

– Guidade naturupplevelser på recept handlar om att man blir coachad att landa mer i sig själv om man har hamnat en bit från sig själv på grund av stress. Man kan bli guidad att hitta tillbaka till den man är. Det är egentligen det som jag tänker rehabilitering handlar om, säger Anne Sari.

Forskning som bedrivits i Kanada har kunnat påvisa att sjuka blir friska snabbare om de vistas i naturen. Utifrån det har man skapat olika metoder för att coacha till exempel stressade personer eller barn med ADHD.

Inger Gustafsson var tidigare sjuksköterska och hon är en av två naturhälsopedagoger i Halland. Nu hoppas hon kunna ta emot grupper som behöver rehabiliteras tillbaka in i arbetslivet genom att ge dem upplevelsebaserade möten med naturen i närheten av hennes gård i Slöinge.

– Jag tänker att ha rehabiliteringsgrupper och då är en del av terapin att vistas i naturen där vi gör medvetna övningar, säger hon.

På vilka sätt ger naturen återhämtning?

– Blodtrycket kan gå ner, pulsen kan gå ner, koncentrationsförmågan ökar och välmåendet överhuvudtaget ökar och det rätt så snabbt, säger Inger Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista