Varberg

Vindkraftsplaner för inlandet

Ett tiotal skogsområden i Varbergs inland pekas av kommunen ut som lämpliga för stora vindkraftparker. Flera tror att vindkraften för med sig något bra för bygderna kring Kungsäter och Gunnarsjö.

– Det bör ingen bli störd av, säger Gerd Sehlin som bor i ett av områdena kring Kungsäter. Det finns ju många ställen där det är långt till hus.

– Jag tror att det är jättebra att satsa på detta. Hoppas att det går igenom och att det blir gjort. Bara de ligger en bra bit bort från samhällena, säger Karl-Einar Persson i Kungsäter.

I den nya vindkraftsutredningen för Varbergs kommun står det att ett tiotal skogsområden i de nordöstra kommundelarna bör avsättas för storskaliga vindkraftsetableringar. Om planen klubbas så betyder det att man inte kan få bygglov för bostäder där.

En del markägare ligger redan i startgroparna. Gösta Bengtsson är med i Vindbruk Halland som siktar på att ha sin vindkraftpark i Gunnarsjö klar om ett par år. Han är glad att kommunen nu öppnar för stora vindkraftparker.

– Jag tycker det är bra för det gynnar orten. Det ger ger ju arbetstillfällen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista