Halmstad

Hellre flytta än arbetslös

Att flytta 45 mil blev lösningen för att slippa arbetslöshet när deras företag K-rauta lades ner i Västerås och flyttade till Halmstad.

Under maj månad kan fler än 5000 personer komma att bli varslade om uppsägning runt om i landet enligt arbetsförmedlingen. Att flytta kan då vara en lösning till att behålla jobbet.

När byggmaterialföretaget K-rauta tidigare i år lade ner i Västerås så fick personalen förtur till lediga tjänster i den nya butiken som byggdes i Halmstad vilket flera nappade på.

Jelica Andonova lämnade man och barn och flyttade 45 mil söderut för att slippa bli arbetslös.

– Det är tufft men det fungerar. Jag skulle säkert ha varit arbetslös i Västerås om jag inte flyttat, berättar hon.

– Jag tror inte det skulle fungera i längden att gå hemma och vara deprimerad och inte ha ett arbete.

Jelica kommer att lämna sin etta i Halmstad och flytta tillbaka till sitt hus i Västerås eftersom hon har fått möjlighet att jobba i Stockholm dit hon kan pendla. Men hon tycker att det är värt att flytta för få arbeta och att det är dumt att låta bli när man har möjlighet.

Anders Hollsten och hans sambo Elenor Andersson flyttade även de till Halmstad för att arbeta på K-rauta. De trivs bra även om de i väntan på att få huset sålt i Västerås varit tvungna att bo i en liten gäststuga ända sedan i februari.

– Den är på tio kvadratmeter så det är lite trångt, berättar Elenor.

– Det är viktigt att ha ett jobb. Hittar man ett jobb som man trivs väldigt bra med är det viktigt att behålla det, säger Anders Hollsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista