Varberg

Småskolor kan slås ihop

Skolorna i Karl Gustav och Kungsäter i Varbergs kommun kan komma att slås ihop. Det är en av många tänkbara bitar i den omstöpning som väntas ske av Varbergs skolor för att komma tillrätta med överkapacitet och sviktande elevunderlag.

Under våren har skolpolitiker träffat föräldrar runtom i Varbergs kommun för att höra hur de tycker att man ska göra nu när eleverna är för få för att lokaler och personal ska kunna utnyttjas på bästa sätt.

Slutsatserna skulle ha presenterats nu i fredags, men de dröjer och det gör det också svårare att genomföra åtgärder redan i höst. Och ett av många tänkbara förslag som diskuteras men som inte alls är klart är att slå ihop de båda små skolorna i Karl Gustav och Kungsäter.

– När vi har varit ute på en dialogturné med föräldrar i Varbergs kommun så har vi lyft på alla stenar och försökt att ha ett öppet sinne och inte begränsa oss i tanken. Då har den möjligheten diskuterats, säger skolpolitikern Jörgen Warborn.

– Det är mycket möjligt att det kan bli så. 28 elever i Kungsäter, 28 elever i Karl Gustavs skola, så det kan ju vara en lösning, fortsätter han.

Hittills har Varberg hållit fast vid F till 9-systemet, alltså att barn i alla åldrar går på samma skola.

Frågan är om det sviktande elevunderlaget nu tvingar fram en uppluckring av F till 9-modellen, så att till exempel högstadieeleverna samlas på färre skolor för att lättare få ihop scheman i ämnen som inte är så stora. Men det får vi alltså inte veta ännu.

– Någon gång efter sommaren så ska vi fatta ett beslut runt helheten när det gäller grundskolorna i kommunen och då får vi se hur vi själva landar i detta, säger Jörgen Warborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista