EU-valet viktigt för Halland

Många av frågorna som avgörs i Europaparlamentet har stor betydelse för Halland. Det säger kristdemokraten Lars Gustafsson inför valet till EU-parlamentet nästa söndag. P4 Halland har träffat de halländska kandidaterna i samtliga riksdagspartier och först ut att ge sin syn på EU-valet är kristdemokraten Lars Gustafsson.

Många av frågorna som avgörs i Europaparlamentet har stor betydelse för Halland. Det säger kristdemokraten Lars Gustafsson inför valet till EU-parlamentet nästa söndag.

–Vi är ett jordbruk- och fiskelandskap och vi är beroende av vad som händer i EU när det gäller de här regleringarna. Det påverkar oss väldigt mycket. Vi är också ett exportberoende län som gör att vi måste veta vad som händer i vår omgivning, säger Lars Gustafsson.

Lars Gustafsson från Laholm är i dag riksdagsman för Kristdemokraterna, något han varit sedan valen 1998. Han är också ordförande för regionfullmäktige i Halland. Nu ställer han upp i EU-parlamentsvalet och finns på plats 29 på Kristdemokraternas valsedel.

När det gäller vilka frågor som är viktigast för EU att hantera just nu så brukar miljöfrågan hamna högt, men till och med viktigare än den är frågan om den ekonomiska krisen säger Lars Gustafsson.

–Vi måste lösa den ekonomiska krisen för att överhuvudtaget kunna lösa miljöfrågorna, i den krisen måste vi också lösa det här med arbetskraften. Samt hur vi i framtiden ska planera för detta.

Enligt Lars Gustafsson är en annan viktig fråga en som det inte pratas så mycket om, nämligen befolkningsutvecklingen.

–Att Europa får en mer gemensam humanitär hållning för människor som vill komma hit av flyktingskäl och att lösa de här problemen är en utmaning för Europa som är minst lika stor som klimatfrågan, säger Lars Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista