Effekthöjning på Ringhals

Ringhals får höja effekten i reaktor nummer 4 med fyra och en halv procent. Det har Miljödomstolen bestämt. Det är precis den effekthöjning som Ringhals har begärt.

Det blir större utsläpp av kylvatten men det ryms inom det tillstånd som redan finns. Däremot måste Ringhals kontrollera om skadliga främmande växter eller djur kan etablera sig i det uppvärmda havsvattnet utanför kraftverket.

Kylvattenplymer betraktas som högriskområden för så kallade invasiva arter.

Samtidigt beslutar Miljödomstolen att Ringhals ska tvätta sina skyddskläder i tvättmedel med låg fosfathalt och rena tvättvattnet i ett sådant minireningsverk som bolaget själv föreslår.

Trots att reningseffekten inte är särskilt hög, så accepterar domstolen den lösningen.

Inte heller tar reningen bort radioaktiviteten i tvättvattnet utan Ringhals får i stället se till att minska sin totala strålning på andra sätt.

För tre år sedan fick Ringhals ett samlat tillstånd för hela sin verksamhet men då sköts ett antal frågor upp, och det är några av dem som nu avgörs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista