Föräldrar lär mer om antibiotika

Till hösten ska alla förstagångsföräldrar i Halland få samma information om barn, infektioner och antibiotika på samtliga av länets barnavårdscentraler.

Utbildningsprogrammet, som i dag ska presenteras på ett symposium i Stockholm, har tagits fram av barnsjuksköterskan Lisa Ernstsson tillsammans med smittsjuksköterskan Birgitta Jönsson i Halmstad.

Lisa Ernstsson, som arbetar på Humlans BVC i Söndrum förklarar bakgrunden till att man valde att satsa just på föräldrainformation:

–Vi har skrivit ut väldigt mycket antibiotika till små barn, och därför blev det otroligt aktuellt att sätta igång och informera och undervisa föräldrar om antibiotika. När behöver man antibiotika och varför och framför allt när kan man säga nej till antibiotika.

–Många infektioner läker ut av sig själva om man bara ger det tid och tålamod. Det är väl det viktigaste vi kan säga, att försöka vänta ut några dagar.

–Det är bra att vara lite sjuk och om man har de här normala infektionerna när man är liten så är man inte så mycket sjuk när man kommer upp i skolåldern utan då har man tränat upp sitt immunförsvar.

Lisa Ernstsson presenterar sitt projekt Barn, infektioner och antibiotika på den så kallade Strama-dagen. Strama står för Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens.

Gemensamt för flertalet småbarnsföräldrar är att barnen i ettårsåldern ofta drabbas av de första infektionerna då barnen till exempel börjat på dagis.

Då är det samtidigt lätt att nå föräldrarna via barnavårdscentralerna och därmed kvalitetssäkra utbildningen genom att alla barnavårdscentraler i Halland till hösten kommer att ge samma information. Intresse finns redan hos andra landsting.

Själva utbildningsmaterialet finns som ett datoriserat bildspel, en manual för utbildningsledare med pedagogiska tips och det tar bland annat sikte på att avfärda diverse myter som att barnen måste ha penicillin om snoret är grönt och så vidare.

–Vi gör inga mallar utan vi diskuterar tillsammans med föräldrarna. Vi säger aldrig att man aldrig ska gå till doktorn. Är man orolig så söker man, säger Lisa Erntsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista