Varberg

Järnvägstunnel kostar ännu mer

Hoppet ökar att dubbelspåret genom Varberg kan bli klart före 2020. Men villkoret är att kommunen stoppar ytterligare pengar i potten och att Region Halland skjuter något vägprojekt på framtiden.

-- För att komma ifråga för ett så kallat medfinansieringsprojekt så kräver Banverket att andra intressenter än de själva går in med minst 25 procent av vad projektet kostar, säger kommunstyrelsens ordförande Gösta Bergenheim efter intensiva förhandlingar med Banverket.

Varbergs politiska ledning har förhandlat med Banverket om att få upp dubbelspåret på en lista för projekt som är möjliga att genomföra före år 2021. Men villkoret är att Varberg och resten av Halland själva satsar inte mindre än 600 miljoner kronor. För Varberg betyder det en ökning på det kommunala bidrag på 200 miljoner som man tidigare utlovat.

Enligt Gösta Bergenheim så är nu också grannkommunerna och landstinget beredda att vara med och betala via Region Halland. Detta genom att avstå åtminstone 140 miljoner kronor, och troligen lite mera, av den påse med statliga pengar som regionen har till sådant som vägar och järnvägar de kommande 12 åren.

Det kan handla om runt en tiondel av Hallands väg- och järnvägsbudget fram till 2021. I klartext att dubbelspåret genom Varberg byggs på bekostnad av något annat, sannolikt väg 41 fram till gränsen till Västra Götaland.

Slutligen räknar man med att fastighetsbolaget Jernhusen kan skjuta till kanske 100 miljoner kronor för möjligheten att senare bygga bostäder vid den nuvarande stationen.

Alltihop bygger dessutom på antagandet att regeringen ökar anslagen till infrastruktur med 15 procent  annars blir det ingenting.

De stora partierna i Varberg säger sig vara försiktigt positiva till att satsa mer pengar. Region Halland väntas säga sitt den 10 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista